IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Exchange Server 2013, Recipient Filter kullanımı

Merhaba,

Önceki yazılarımda, exchange server 2013 sürümünde recipient management kavramından bahsetmiştim.Bu yazımda, recipient management için hazırlayacağınız script’lerde ve günlük rutin yönetimsel faaliyetlerinizde kullanacağınız filter ‘lardan bahsedeceğim. Bu filter’ları global address list modifikasyonlarında, distribution ve/veya dynamic distribution group modifikasyonlarında, address list modifikasyonlarında, e-mail address policy modifikasyonlarında kullanabilirsiniz.

Örnek cmdlet’ler ile devam edeceğim.

clip_image002

Üstteki cmdlet ile mailbox’lar arasında office attribute’una göre sorgulama yapılıyor.

clip_image004

Üstteki cmdlet ile Marketing ve UserMailbox niteliklerini kullanan dynamic distribution group oluşturabilir.

clip_image006

Üstteki cmdlet ile oluşturduğunuz dynamic distribution group’un recipientfilter parametresini gözleyebilirsiniz ve/veya değiştirebilirsiniz.(değiştirmek için set- komutunu kullanmalısınız)Zira, group’u shell ile oluşturduğunuz için değişikliği de sadece shell’den yapabilirsiniz.

clip_image007

GUI’den bakarsanız ,group membership modifikasyonu için shell kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Eğer group’u GUI’den oluşturursanız, üyelik değişikliklerini GUI’den de yapabilirsiniz.

clip_image009

Bahsettiğim durum üstte görülmektedir.

Filter parametresini kullanabileceğiniz exchange shell komutlarının listesini görmek isterseniz aşağıdaki cmdlet’ten faydalanabilirsiniz.

clip_image011

Recipientfilter parametresini kullanabileceğiniz exchange shell komutlarının listesini görmek için aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz.Recipientfilter’ı dynamic distribution group işlemlerinde , e-mail address policy işlemlerinde ve address list işlemlerinde kullanabilirsiniz!

clip_image013

Filter ile değişken(variable) kullanabilirsiniz fakat syntax biraz farklılaşıyor. Aşağıdaki kullanım örneğinin yeterli olacağını düşünüyorum.

clip_image015

Üstteki örnekte { } ikilisi yerine “ ” ikilisinin kullanıldığını görmekteyiz!

Bulk işlemlerinizde veya scriptlerinizde filter ve recipientfilter kullanımı, yönetimsel eforunuzu azaltmak için gereklidir. Syntax ve detaylar konusunda araştırma yapmak isterseniz aşağıdaki adresten başlayabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124268(v=exchg.150).aspx

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.