IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Symantec Enterprise Vault 10, kurulum gereksinimlerine dair…

Merhaba ,

Bu yazımda, son zamanlarda projelerini yaptığım bir başka ürün ile ilgili paylaşımda bulunmak istiyorum. Bu ürün ile ilgili uzun soluklu bir yazı dizi yayınlamayı planlıyorum ilerleyen zamanda.

Enterprise Vault :Gartner Magic Quadrant’ta Enterprise Level Archiving Solution (ya da Enterprise Information Archiving ) ürünleri arasında üst seviyede geliyor. E-mail server (Exchange Server , Domino Server vs… ) , File Server ve Sharepoint Portal Server arşivleme için kullanılan en popular kurumsal ürün diyebilirim.

Bir kaç yazımı ürünün kurulum gereksinimleri (donanımsal), kurulumu ve konfigürasyonu , kurulum senaryoları konularına ayıracağım.

Kurulum için donanımsal gereksinimleri genel olarak yazarak başlayayım (ürünün guide’indan bir kaç ss aldım ).

1 Sunucu üzerinde Enteperise Vault ( cluster yapılacaksa sayı artacaktır)

1 Sunucu üzerinde SQL Server ( cluster yapılacaksa sayı artacaktır)

Ve arşivlenecek hedef sunucular (Exchange Server , File Server , Sharepoint Server gibi…).

Enterprise Vault için sunucu gereksimi:

clip_image002

SQL Server için Sunucu gereksinimi:

clip_image004

Neticede arşivle çözümü sunduğundan local network alt yapısınında en azından 100 Mbit/s hızında olması bir ihtiyaçtır. Aksi durumda performans hayli düşecektir.

Yapı için gereken storage ürünleri konusunda detaylı uyumluluk listesi aşağıdaki link’ten edinilebilir. WORM(write only read many) storage’a varana kadar yelpaze oldukça geniş.

http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=TECH38537

Storage ihtiyacı konusunda genel yaklaşım şu şekilde olabilir. Arşivlenecek toplam veri boyutunu %30’u kadar vault store alanı talep edin . %13 ‘ü kadar da Index alanı talep edin.

Arşivlenecek data’ya göre alan biraz daha artabilir ama genelde %50 oranında yada daha fazla compression uygulanıyor ürün tarafından. Yani %50 ‘si kadar alan maksimum değer olarak düşünülebilir. (Her zaman arşivlenecek verinin niteliği baskındır alan ihtiyacı konusunda!!!)

File Server archiving işi için alan seçimi daha dikkatli yapılabilir. Mesela zip yada jpeg dosyaları oldukları halden daha fazla daralmazlar değil mi ?

Storage hızı performans’ı doğrudan etkiler !!!

Dikkatimi çeken bir kaç noktayı da unutmayayım. Cluster yapısı üzerine bu ürünü yapılandıracaksanız Index metadata location da CSV üzerinde olmalıdır. Varsayılan lokasyon EV kurumlum dizini altındaki dizindir. ( EVIndexing\data \metadata) . Bu dizin CSV üzerine taşındıktan sonar EV konsolundan Index Servisi özelliklerinden lokasyonu güncelleyebilirsiniz. Anti-Virus yazılımlarından çıkarılması gereken bir alan ayrıca !!!

Index alanı için genel olarak aşağıdaki sizing kullanılabilir.

clip_image006

Full & Brief seçimi konusunda Full tercih etmenizi öneririm. (En azından yönetim personeli için…)

SQL server tarafında storage ihtiyacınız ise fazla olmayacaktır. SQL tarafında ürüne ait database’ler aşağıdaki gibidir:

EV Directory Database

Vault Store Database ( Vault Store Partition ile karıştırmayınız!!! )

Vault Store Group FingerPrint Database ( Optimized Single Instace Storage)

Monitoring Database

Yapılandırıldıyda File Server Archiving Database

Audit Database

EV database’leri için gereken alanlar :

EV Directory Database :Log’lar dahil en az 35 MB gibi düşük bir alan gerekiyor ama initial growth düşünülürse 5 GB alan önerilir.

Vault Store Database: Log’lar dahil en az 180 MB gibi düşük bir alan gerekiyor ama initial growth düşünülürse “archived item * 250 byte + 5 GB” alan önerilir.

Diğer database’ler için de benzer şekilde ortalama 5-10 GB civarında alanlar kullanılabilir ilk etapta. Daha titiz teorik hesaplamalar yapmak isterseniz , EV’nin Installting and Configuring guide’ına bakabilirsiniz.

Geçiçi dosyalar dizini (TEMP dizini) ve MSMQ servisi için de birer storage’e

(farklı bir ifade ile bir alana) ihtiyacımız var. İsterseniz bu dizin için varsayılan lokasyonlarını kullanabilirsiniz ama önerilen bir durum değil. Farklı bir storage kullanmanız (c: diski haricinde) öneriliyor optimum performans için.

Özetle; temp dizininin de msmq dizininin de (kurduktan sonra) yerini değiştirmek öneriliyor. RAID yapısı olarak RAID 1+0 öneriliyor. Anlayacağımz üzere maksimum performans gözetilmiş.

Storage ile ilgili bir başka nokta ise EV’nin kullanacağı CACHE klasörünün yeri. CACHE klasörü; Indexing servisi , Vault Cache ve File Server Archiving ( spesifik durumlar için) için önemli. Boş alan olarak önerilen minimum 20 GB’lik hızlı(locally-attached) bir alandır. CACHE location’ın yerini bu kriterlere uyan bir alana alınız.

Eğer Vault Cache kullan client sayınız fazla ise 20 GB’lık alanı arttırmanız gerekir!!!

Vault Cache alanının Anti-Virus yazılımlarının tarama alınından çıkarılması gerekir ( to prevent modifications of indexed data)

Yine Cache lokasyonu bir diğer öneli noktası şu ki ; Cluster yapısı kullanılacaksa CACHE location shared volume’de olmalıdır.

EV için yazılımsal gereksinimleregöz atalım :

Gereksimler için detaylı bir chart mevcut aşağıdaki link’te. http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=TECH38537

EV için gereken işletim sistemi bileşenleri :

-Windows Server 2008 R2 (şu an ideal olan sürüm)

-NTFS File System

-MSMQ Service

-IIS 7.5 or later version

Not: Enterprise Vault 10.0.3 relase edildi. Bu yazımda da bir güncelleme yapmak istedim. EV server’daki IIS’e  ssl certificate alıp Default Web Site’a bind ediniz!

– .NetFramework 3.5 SP1 or SP2

– IE 7 or later version

-MSXML

EV task’lari Storage servisi ile iletişim kurarken MSMQ’yu kullanıyor. Birden fazla EV kurulacaksa her sunucuya MSMQ’yu kurmak gerekecektir. EV için gereken MSMQ bileşeni Message Queuing Server’dır.

clip_image007

Kurulumu tamamlayınız.

.Net Framework’ü de yine feature’lar arasından kurabilirsiniz.

Sıra IIS’e geldi. IIS için gereken bileşenler aşağıdaki gibidir.

Not: EV üzerinde WSUS desteklenmez.Bu servisin kurulumundan kaçının.

clip_image009

IIS bileşenlerini daha önce kurmadıysanız yada tamamını kurmadıysanız üstteki tablodan bakarak ekleyebilirsiniz.

MSXML IE browser’ı ile gelmekte. PowerShell ‘de benzer şekilde kurulu geliyor işletim sisteminden dolayı ( Windows Server 2008 R2 )

EV10 versiyonunun database’lerini barındıracak SQL Server gereksinimlerinebakalım:

SQL Server 2005 x86 & x64 (Enterprise & Standard): SP2 ve SP3

SQL Server 2008 x64 (Enterprise & Standard) : SP1 ,SP2 ve R2

Sürüm olarak desteklenen SQL server versiyonları üstteki gibidir. Windows Authentication mode ve Mixed Authentication mode’u desteklenmektedir. Kişisel önerim : Eğer mixed mode authentication ve sa hesabı kullanılacaksa , sahesabının password’üne dikkat ediniz !!!

SQL server , sqlxml 4.0’a ihtiyaç duyuyor. Download & Install kolay bir işlem.

SQL ile iletişim için EV üzerinde MDAC bileşeni gerekiyor ama Windows Server 2008 R2 ilgili sürümünü kurulumunda yüklemiş oluyor.

Yine EV üzerinde Net.Tcp port sharing automatic olarak set edilmeli (EV indexing service için )

EV’nin maksimum performans ile çalışması için bir kaç noktaya dikkat edebilirsiniz. Aşağıda bahsedeceğim noktalar kurulum sırasında düzenleniyor. Sizler de kontrol amaçlı sonradan bakabilirsiniz yada değiştirebilirsiniz.

clip_image011

clip_image013

clip_image014

clip_image016

clip_image018

clip_image019

clip_image021

clip_image023

clip_image025

clip_image027

Enterprise Vault 10 sürümü için yazılımsal ve donanımsal ( storage ağırlıklı olmak üzere ) ihtiyaçları incelemiş olduk. Sonraki yazımda EV ve SQL üzerinde EV kurulumu öncesinde yapılması gerekenleri(pre installation tasks) yazacağım.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler…

2 comments found

Comments are closed.