IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

VMware ESX4i `de Jumbo Frame–MTU 9000

Herkese merhaba ;

Sunucunuzu jumbo destekleyen bir switch`e taktıysanız ve storage network’ünüz için mtu 9000 `den faydalanmak niyetindeyseniz , esxi üzerinde yapılmasi gerekenler aşağıda şekilde olacaktır. Bu arada vmkernel interface’inde jumbo frame desteği mevcuttur.

Not: NAS sunucunuzda  mtu 9000 değerini ayarlamalısınız. Ben HP storagework enclousure’ımı yönetsin diye bir hp workstation üzerinde FreeNAS 8 kurmuştum. FreeNAS’da storage network switchine giden interface’in mtu değerini 9000 yaptım.

image

Bunun için üstteki options kutucuğuna mtu 9000 yazıp kaydedip freenas’ı yeniden başlatmanız yeterli.

Öncelikle esxi host’unuza ssh ile bağlanın. Tabii esxi host’unuzda Remote Tech Support desteğini devreye almış olmanız gerekmektedir.

 

 

1-) esxcfg-vswitch –l komutu ile virtual switchlere göz atabilirsiniz.

image

2-) esxcfg-vswitch –a vswitch2 ismiyle yeni bir virtual switch ekliyoruz. Bendeki yapıda üstte görüldüğü gibi vswitch0 ve vswitch1 vardı , yeni oluşturduğum virtual switch’i,  vswitch2 olarak belirttim. Siz yapınızdaki virtual switch’lerin durumuna göre belirleyebilirsiniz.

3-)Ardından yeni switch’in mtu’sunu 9000 yapalım. Bunun için esxcfg-vswitch –m 9000 vswitch2 komutunu kullanacaksınız. Sonrasında kontrol amaçlı 1. maddeki listeleme ile yeni switch’in oluşumuna ve mtu’suna bakabilirsiniz.

4-) Yeni switch için network oluşturalım. esxcfg-vswitch –A “Storage Network” vswitch2 komutunu kullanacağız. Yine 1. maddedeki listeleme ile kontrolünüzü yapabilirsiniz.

5-)Şimdide vmkernel interface’ini oluşturup jumbo frame’i yapılandıralım.

esxcfg-vmknic –a –i 192.168.10.50 –n 255.255.255.0 –m 9000 “Storage Network”  komutunu kullanabiliriz. Sonrasında yine kontrol için listeleme işlemi gelsin.

image

6-) Ardından vi client ile yada vcenter server ile host’unuza bağlanıp

image

oluşturduğunuz virtual switch’i host’un kullanmak istediğiniz vmnicX interface’ine yani fiziksel adaptörüne bağlayın.

Sonuç : Artık Maximum Transmission Unit değeri 9000’dir.

 

neşeli günler

 

kaynak : Günlük iş yaşantım , esxcfg-vswitch ve esxcfg-vmknic syntax’ı