IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Windows Server 2012 , PowerShell 3.0 ile sunucu yönetimi , GUI-to-Core , Core-to-GUI

Merhaba ,

Bir önceki yazımda (https://aydogmusoglu.com/windows-server-2012-server-manager-ile-sunucu-ynetiminde-yenilikler.html)yeni server manager ve GUI ile sunucu yönetimi incelemiştik. Şimdi de benzer özellikleri ve ilavelerle birlikte PowerShell ile sunucu yönetimi inceleyelim. PS ile GUI kurulumu core kuruluma çevirelim ve core kuruluma gui yapısındaki server manager’ı kazandıralım sonrasında core kurulumunu full GUI yapısına (graphical shell dahil) yükseltelim.

Kullanıdığım yapı bir önceki ile aynıdır. Sunucu bilgilerine önceki yazımdan bakabilirsiniz.

DC’ye giriş yaparak PS’i açıyorum ve bir kaç temel cmdlet ile başlıyorum.

clip_image001

Get-Command’i kullandık.

Örneğin Add-WindowsFeature hakkında yardım almak istersek;

Not: Bu işletim sistemi sürümünde add-windowsfeature yerine install-windowsfeature getirilmiştir.

clip_image003

sizden cmdlet’lerde güncelleme yapmak isteyip istemediğiniz soruyor. Güncelleme ile daha güncel bir help elde edebiliyorsunuz. Buda ayrıca hoş bir adım.

clip_image005

Yüklü olan role&feature durumuna bakmak istersek ;

clip_image007

üstteki cmdlet’i kullanabiliriz. Bu cmdlet’i uzak sunucu için kullanmak istersek aşağıdaki cmdlet’i kullanabiliriz.

Get-windowsfeature –computername server1 | where installed $true

Önceki PS sürümünü hatırlarsanız $_. And{} kullanımları vardı. Daha basitleştirilmiş görülene göre.

Şimdi de PowerShell ile GUI installation’dan core installation’a geçelim. Önceki sürümlerde GUI to Core için fresh installation gerekiyordu hatırlarsanız!!

Şu anda server1’de full gui installation yapılmış durumda. DC üzerinden PS ile remoting özelliğini kullanılarak gui’den core’a geçeceğim.(gui installation’ını core installation’a çevireceğim.)

clip_image009

Server1’de GUI yapısı kuruludur.Aşağıdaki cmdlet ile GUI yapısını kaldırıyoruz. Ardından server1’i yeniden başlatıyoruz.Reboot sırasında bağlı bütün bileşenler kaldırılacak. Biraz zaman alabiliriz.

Remove-windowsfeature –name user-interfaces-infra –computername server1

Sunucu alçıldıktan sonra login ve alışıldık core arabirimindeki cmd ekranı ile karşı karşıyayız.Mmc komutunu denerseniz olmadığını göreceksiniz. Bununla birlikte sconfighalen kullanma hazırdır.

Not: sconfigyöneticiye 1-15 rakamları arasında seçimli olan işlemler menüsü sunar. Sunucu yönetimi için kullanılmaktadır.

Tekrar GUI arabirimini yüklemek istersek (gui yapısının özelliklerini core’a eklemek istersek, örnek:Server Manager konsolu gibi) core yapısının aşağıda görülen alışıldık cmd’sinde öncelikle PowerShell yazarak PS’e geçiyoruz. Ardından cmdlet aşağıdaki gibidir.

Not: Aşağıdaki cmdlet ile core yapısına , GUI de kullanabildiğimiz özellikleri kazandırıyoruz. Full GUI yapısına geçmiyoruz. Full GUI yapısına geçmek için gereken cmdlet ve kullanımı bir sonraki ekran görüntüsündedir.

clip_image011

Reboot sırasında gerekli tüm alt bileşenler yeniden yüklenecek, yine biraz zaman alabilir.Reboot sonrasında login olabiliriz. Açılan cmd ekranına servermanager yazarsanız GUI ile çalışmaya başlayabilirsiniz.Full GUI olmayan biraz kırpılmış ama full core olmayan kısmen zengin hibrid bir yapı J

clip_image013

Ayrıca MMC konsoluda de şuanda kullanılır hale gelmiştir.Kişiselleştirilmiş mmc konsolları oluşturabilirsiniz.

Eğer core kurulumumuza Full GUI arabirimini (graphical shell dahil) eklemek istersek cmdlet ve kullanımı aşağıdaki gibidir.

clip_image015

Yine bir reboot ve sonrasinda açılan sunucu full gui yapısına ve grafiksel kabuğa sahip olmuş olacak yani bildiğimiz desktop gelecek. Buradaki esnekliği fark ettiniz sanırım. Zira salt core yapısını kullanmak yerine gui arabirimin sunduğu bazı özellikleri ekleyip graphical shell’i hariç tutmak elimizde.

Bunu incelediğimde benim aklıma şu durum geldi. Windows Server 2008 R2’de Full GUI kurulum ve Core kutulum yan yana duran iki kutu gibiydi. Ama windows server 2012’de bu mimari üst üste kutucuklar şekline dönüştürülmüş birnevi yapboz gibi.

clip_image017

Get-windowsfeature komutu ile de hakarsanız User Interface ve GUI shell ile ilgili olanlar aşağıdaki gibidir.

clip_image019

Bu durum bize şunu da kazandırıyor. Kurum tek bir windows server 2012 imajı hazırlayıp deploy edebilir. Sonrasında istediği sunucuları core yapısına dönüştür yada eski haline çevirebilir. Sizcede hoş değil mi ?

Sonuç olarak PS ile server yönetimini incelemiş olduk. Sonraki yazımda PowerShell Web Access ve gateway’i içeren bir uygulama yapmak istiyorum.

Herkese neşeli günler…